
En el si de la CUT, estem debatent el tema dels Tiquets de Menjador. Us adjuntem una de les propostes que estem treballant per tal de que feu les vostres aportacions i els suggeriments que creieu més oportuns. L'objectiu és disposar d'una proposta concreta que ens benificïi a tothom per presentar i/o negociar amb l'empresa.
Una de les mostres clares de discriminació pel que fa a la igualtat retributiva és el dret o no a tenir Tiquet de Menjador. Mentre que alguns, molts, tenim aquest dret altres pel fet de no ser contemplat en el nostre contracte no en disposem i se’ns nega la possibilitat de tenir-lo.
Lluny de criteris objectius, com sovint se’ns diu, el dret a tiquet de menjador es atorgat per l’empresa de manera arbitrària, segons convingui i a qui convingui. De fet a hores d’ara uns el tenen per raons ben diferents i no pas per portar molts o pocs anys a l’empresa.
De fet hi ha qui el té perquè és un dret adquirit en el seu moment i que en posterioritat a la data fixada per l’empresa de manera unilateral, aquesta el nega sistemàticament. Altres l’han aconseguit malgrat una data d’ingrés posterior. (Com?) Altres un bon dia s'han trobat que el seu cap com a compensació d'altres drets vulnerats els hi han donat els tiquets. (Perquè?) I d'altres, per raons de feina o per criteri dels seus caps, que han sabut gestionar millor que altres aquest dret pels col·laboradors del seu departament. A alguns lis compensen la negativa a tenir Tiquets de Menjador amb algun tipus de plus a la nòmina. I així tot un seguit de situacions, que constitueixen un mosaic força divers i alhora prou injust, sense cap criteri clar i que sigui un dret col·lectiu per tothom. Perquè aquesta disbauxa?
Per altre costat les dependències actuals per a ús de menjador d’empresa, de caràcter obligatori, considerem que en l'actualitat no disposen ni del material ni de l’espai adequat que caldria i que possibiliti una prestació com cal, per part del conjunt de companys i companyes que avui per avui en fan ús per no disposar dels tiquets de menjador. D'aquesta manera no és dificil veure companys i companyes que prefereixen anar amb les seves carmanyoles als bars i granjetes dels voltants a dinar, doncs es queixen que el menjador no reuneix les condicions adequades, té males olors, manquen estris, l'espai no està prou dignificat i tenen problemes d'horari.
I si bé és cert que el Restaurant de la 4 planta no forma part de l’empresa si que ho és la seva estreta vinculació i encaix amb el COMB i les seves empreses. De fet constitueix una oportunitat i opció que ni l’empresa ni els treballadors/treballadores podem desmerèixer o desaprofitar.
Des de la CUT pensem que cal posar ordre a la disbauxa i situar els tiquets de menjador a l’abast d’aquells que ho necessiten i pel que creiem aquests es donen. En aquest sentit fem la següent proposta, entenent que aquesta no suposa cap gravamen o cost important per l’empresa, iguala i unifica criteris i treu greuges importants i arbitrarietats entre companys i companyes
Proposta:
Lluny de criteris objectius, com sovint se’ns diu, el dret a tiquet de menjador es atorgat per l’empresa de manera arbitrària, segons convingui i a qui convingui. De fet a hores d’ara uns el tenen per raons ben diferents i no pas per portar molts o pocs anys a l’empresa.
De fet hi ha qui el té perquè és un dret adquirit en el seu moment i que en posterioritat a la data fixada per l’empresa de manera unilateral, aquesta el nega sistemàticament. Altres l’han aconseguit malgrat una data d’ingrés posterior. (Com?) Altres un bon dia s'han trobat que el seu cap com a compensació d'altres drets vulnerats els hi han donat els tiquets. (Perquè?) I d'altres, per raons de feina o per criteri dels seus caps, que han sabut gestionar millor que altres aquest dret pels col·laboradors del seu departament. A alguns lis compensen la negativa a tenir Tiquets de Menjador amb algun tipus de plus a la nòmina. I així tot un seguit de situacions, que constitueixen un mosaic força divers i alhora prou injust, sense cap criteri clar i que sigui un dret col·lectiu per tothom. Perquè aquesta disbauxa?
Per altre costat les dependències actuals per a ús de menjador d’empresa, de caràcter obligatori, considerem que en l'actualitat no disposen ni del material ni de l’espai adequat que caldria i que possibiliti una prestació com cal, per part del conjunt de companys i companyes que avui per avui en fan ús per no disposar dels tiquets de menjador. D'aquesta manera no és dificil veure companys i companyes que prefereixen anar amb les seves carmanyoles als bars i granjetes dels voltants a dinar, doncs es queixen que el menjador no reuneix les condicions adequades, té males olors, manquen estris, l'espai no està prou dignificat i tenen problemes d'horari.
I si bé és cert que el Restaurant de la 4 planta no forma part de l’empresa si que ho és la seva estreta vinculació i encaix amb el COMB i les seves empreses. De fet constitueix una oportunitat i opció que ni l’empresa ni els treballadors/treballadores podem desmerèixer o desaprofitar.
Des de la CUT pensem que cal posar ordre a la disbauxa i situar els tiquets de menjador a l’abast d’aquells que ho necessiten i pel que creiem aquests es donen. En aquest sentit fem la següent proposta, entenent que aquesta no suposa cap gravamen o cost important per l’empresa, iguala i unifica criteris i treu greuges importants i arbitrarietats entre companys i companyes
Proposta:
A. Tenen dret a Tiquet de Menjador:
- Aquelles persones que per motius d’excepcionalitat a la feina han de treballar matí i tarda, amb una jornada superior a les sis hores, a determinar pel Cap de Secció i/o Departament i sempre de comú acord amb el treballador.
- Aquelles persones que amb una jornada de treball de 40h setmanals, tenen jornada de treball matí i tarda a partir de dos dies a la setmana.
B. L’empresa posarà a l’abast de tothom els tiquets amb rebaixa de caràcter col·lectiu, els quals seran descomptats de la nòmina, carregats en compte o pagats directament a la caixa del COMB.
Com penseu solucionar o compensar a aquells que tenen els tiquets de dinar perquè ho van negociar a la seva contractació? No estarien perdent una millora que se'ls proporciona a d'altres?
ResponEliminaÉs injust que uns en tinguin i d'altres no? Depén. Tiquets a partir de 2 tardes amb 40h? Heu contemplat els canvis d'horaris que es produeixen? Heu pensat en la gent que segons la vostra proposta se'ls treurien els tiquets? No és rebaxar-los-hi el sou?
Parlant de mesures discriminatories, És injust que uns tinguin antiguitat i d'altres no? No he sentit a ningú dir que es farà una proposta per als que no en tenen. És injust que per feines iguals o menors en hores, degut a l'antiguitat es cobri molt més?
Abans que res dir-te que si jo no he llegit malament es tracta d'una proposta que cal debatre entre tots, per tant, només és una proposta i com a tal cal entendre-la. Per cert tu no en fas cap de proposta, per tant haig de deduir que per tu ja està bé l'actual situació. Company dir-te que per mi no està be l'actual situació i en aquets sentit jo inclòs aniria més lluny que la representació sindical, jo només seria partidari de que tinguessin tiquets de menjador aquells que tenen jornada partida o treballen 40 hores en jornada partida, i a més a més crec que haurien d'apareixer reflectides a la nòmina de cadascú com un concepte retributiu, per tant la proposta de la representació sindical em sembla minsa.
ResponEliminaI si, dir-te que és injust que uns en tinguin i d'altres en la mateixa situació no en tinguin, perquè un dret sigui just i objectiu ha d'estar a l'abast de tothom i els tiquets no ho estan, i no ho estan perquè l'empresa sap molt be que discriminant crea diferències i al crear diferències fa que gent com tu confongui qui és el que crea les injusticies, si company, no son els teus companys els que les crean, es l'empresa qui les crea.
Tampoc soc partidari de rebaixar el sou a ningú, al contrari, i si algun company te tiquets de menjador com a millora salarial, l'única paraula que en ve al cap, es que ha estat enganyat! Per tant el que cal es posar a cada lloc les retribucions salarials i aquells que tenen tiquets de menjador per emmascarar una millora salarial, el que cal fer és que aquesta retribució la cobrin en el concepte de nòmina que pertoqui, que per això els tenim. Per tant de rebaixar el sou RES DE RES, posar les coses al seu lloc SI.
Efectivament és profundament injust que uns tinguin antiguitat i d'altres no la tinguin, però cal tenir també memòria, quan és va signar aquest conveni en el que desapareixia l'antiguitat va haver gent que varem està en contra d'aquesta desaparició i en tal sentit ens varem avançar als aconteixements i ja varem dir que el que acabaria passant és el que passa avui. Per cert varem perdre en una votació en assemblea, si tu estaves a l'empresa podries preguntar-te que vares votar aleshores.
En qualsevol cas hauríem d'exigir a la representació sindical que contempli en la seva plataforma la tornada a l'antiguitat com a mecanisme de promoció i millora salarial, al cap i a la fi és el sistema menys injust de promoció econòmica perquè ens iguala a tots, i a mi company la igualtat no en fa gens de por.
I deixo per un altre dia o un altre moment el tema de l'horari, perquè també té història i cal que la coneixis, si és que vols.